Loading tracks...

Gavines i Dragons
Ariola, 1987
_

El 13 de maig del 1987 se celebren els 25 anys de la Nova Cançó en un concert al Castell de Bellver de Mallorca on intervenen Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra, Raimon, Miquelina Lladó, Joan Ramon Bonet i Guillem d’Efak.

També a Mallorca, al mes d’agost, a Campos, Maria del Mar Bonet fa un recital en solitari en record d’aquells primers anys de cantant i presenta el disc Gavines i dragons. En el programa de mà Damià Huguet escriu: «L’Ajuntament i el poble de Campos enguany volen retre homenatge als cantants de la Nova Cançó que actuaren aquí. I a la vegada rememorar aquell primer recital històric —amb Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat i Joan Ramon Bonet— que tengué lloc dia 3 de març de l’any 1966 al Salón Moderno de Campos en un clima inenarrable d’improvisacions, malentesos, eufòria personal i també de clandestinitat.»

En una entrevista al Diari de Girona a l’agost del 1987 Maria del Mar Bonet afirma: «Sí, dins de la meva dedicació a la música del Mediterrani el meu anterior disc, Anells d’aigua, va ser com una petita parada a Tunísia i, ara, Gavines i dragons podria ser la continuació d’aquest itinerari amb uns temes provinents de Grècia, un parell de cançons sardes i, evidentment, també una referència a les Illes.» 

Gavines i dragons és un disc heterogeni amb músiques de diverses influències. S’ha fixa’t en músiques de l’altra riba, com la grega, o ha mirat cap a l’Atlàntic per adaptar una cançó del seu amic Milton Nascimento, que ella defineix com un músic brasiler amb clares reminiscències de la música africana o portuguesa més que de la pròpiament brasilera. Gavines i dragons és un disc on cada cançó és singular i diferent de les altres. De les deu cançons del disc, cinc són de creació pròpia: «Sa Dragonera», «Coloma blanca», «La casa de l’amic», «No sé com acabarà» i «El meu poeta», dedicada a Pere Quart. Les altres cançons són: dues d’origen grec, una del Brasil, una altra de Quico Pi de la Serra i una del poeta valencià Albert Garcia sobre una música popular sarda. Albert Garcia és qui s’encarrega de les adaptacions d’aquest disc i de discs posteriors. Escriu «Des de Mallorca a l’Alguer», poema que serà un clar manifest d’intencions de la cantant en tant que constructora d’una identitat mediterrània dins del domini lingüístic català. La direcció musical i els arranjaments van a càrrec de Manel Camp, amb qui ja havia treballat l’any 1979 en el disc i tandes de recitals de Per Corpus al Romea.

Al mes de febrer ofereix concerts als països nòrdics i Alemanya. Els dies 18, 19, 20 i 21 de març Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Marina Rossell fan recitals conjunts al Theâtre de la Ville de París.

Al juny presenta Gavines i dragons al Parc de la Mar de Palma; al juliol, a les escales de la catedral de Girona, que seran un bon escenari en substitució de la plaça del Rei que, després de molts anys, deixa d’acollir espectacles musicals a causa de malentesos entre l’Ajuntament de Barcelona i els veïns de la plaça. El 10 d’octubre fa la presentació del disc a València, al Teatre Principal, i no és fins al 20 d’octubre que presentarà Gavines i dragons a Barcelona, a la sala Zeleste.

Al llarg del 1988, porta l’espectacle de Gavines i dragons  a França (OullinsMeillon i París) al gener, a Luxemburg a l’abril, a Holanda al maig, i al Casino de Peralada al juliol. Al setembre, en el marc de les festes de la Mercè de Barcelona, el presenta al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Fotografies de la presentació del disc
al Palau de la Música Catalana de Barcelona
_

Fotografies
de 1987
_

Documentació gràfica
_

Documental Gavines i Dragons
TVE Balears, 1987. Guió: Damià Huguet
_

Maria del Mar Bonet
TV Catalunya, 1986. Realitzador Jaume Peracaula
_

Programa A media voz
TVE, 1987. Direcció Rosa León
_

Anterior          Següent