Amic, Amat

Loading tracks...

Amic, Amat
Picap, 2004
_

Els orígens del disc Amic, Amat dedicat, en part, a versicles de Ramon Llull adaptats per mossèn Cinto Verdaguer els podem trobar a dos llocs ben distants: al poble de Folgueroles, on hi ha la casa museu de Jacint Verdaguer, i a Damasc, on Maria del Mar Bonet coneix els músics del Cham Ensemble de Damasc quan va presentar el disc anterior, Raixa, a la capital siriana, als jardins del Palau Azem.

Amic, amat és el disc més místic de Maria del Mar Bonet. Ricard Torrents escriu al llibret del disc: «I ara la simpoesia de les perles lul·lianoverdaguerianes esdevé més complexa amb la veu de Maria del Mar Bonet. L’acció de la cantant no és un afegitó ni una adherència. Si Llull va fer més que “traduir” el Càntic de Salomó i si Verdaguer no es va limitar a “versificar” Llull, Maria del Mar Bonet ha fet molt més que musicar Verdaguer. Llull i Verdaguer actuen sobre la cantant i la cantant actua sobre els dos poetes per unir-se tots tres i crear una obra d’art nova, conjunta, més complexa i alhora més rica. Una obra polifònica en termes musicals, una obra polipoètica en termes literaris.»

Luis Delgado acompanya la cantant en la direcció musical del grup Cham Ensemble de Damasc, grup format per: Mouslim Moslem Rahal, Jamal al Sakka, Maemon Rahl, Mohamad Itmeh, Mhd Muwaffar Alzahabí, Samer Aljandalil, Raafat Kassem. La resta de músics que participen al disc són: Javier Mas, Feliu Gasull, Dimitri Psonis, Dani Espasa, Jordi Gaspar, Roger Blavia i Jaume Cortadellas, així com la Coral Cantiga dirigida per Josep Prats. Els arranjaments musicals de les cançons interpretades pel Cham Ensemble de Damasc van a càrrec de Luis Delgado, les altres, de Feliu Gasull, Javier Mas o Dimitri Psonis.

La gira del disc Amic, amat és molt intensa i ocupa els anys 2004, 2005 i 2006.

El 22 de juliol del 2004 es fa la presentació del disc al Teatre Grec de Barcelona dins el Festival Grec de la ciutat. A Mallorca el presenta al Monestir de la Real donant suport al col·lectiu Salvem la Real en defensa del monestir que estava amenaçat per especuladors de l’illa. Al desembre en fa la presentació a la seu de l’SGAE a València. En molts indrets de l’Estat poden gaudir de l’espectacle, que arriba també a l’àmbit internacional: l’1 de setembre del 2004, al Kulturzentrum Pavillon de Hannover; al novembre del mateix any, a la Feria del Libro de Guadalajara, a Mèxic, i comença una gira pels Estats Units que la porta a Chicago, Califòrnia (Santa Cruz), i que continua l’estiu del 2005 anant a Los Angeles, Seattle, Boston, Nova York (al Central Park) del 28 al 31 de juliol respectivament, fins al concert que fa a la ciutat universitària de Providence el dia 5 d’agost, on el batlle proclama a partir de llavors el 5 d’agost com a Dia de Maria del Mar Bonet a Providence. Al setembre del 2005 canta a Atenes, a l’octubre ho fa a Damasc, de nou als jardins del Palau Azem, i al desembre, a Alexandria.

L’any 2006 torna a Síria, a Damasc. A Alep hi ha previst també un concert que se suspèn per problemes bèl·lics a la frontera que l’obliguen a tornar. Al març d’aquest any canta a L’Auditori de Barcelona i al maig, al Teatro Español de Madrid. Canta al Festival Frigiliana 3 culturas al mes d’agost i al desembre ho fa a Berlín, a la Passionskirche. El març del 2007 canta al festival de Mòdena, Itàlia, també Amic, amat.

El febrer del 2005 rep el Premi Ciutat de Barcelona. El juliol del 2006 rep la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona «per la seva aportació cultural i cívica al món de la cançó, per la seva voluntat d’escriure, divulgar i potenciar les arrels comunes de la música del Mediterrani».

Fotografies a Síria l'any 2004
de Juan Miguel Morales
_

Fotografies dels assajos amb el Cham Ensemble de Damasc,
Síria, 2004, de Juan Miguel Morales
_

Documentació gràfica
_

Concert Amic, Amat
22 de juliol del 2004
_

Anterior          Següent

Comprar CD Amic, Amat a

Comprar DVD Amic, Amat a