Loading tracks...

Anells d'aigua
Ariola, 1985
_

El 20 de gener del 1985 Maria del Mar Bonet presenta el disc Anells d’aigua a l’Auditorium de Palma. Ho fa acompanyada de l’Ensemble de Musique Traditionnelle de Tunis, dirigit per Fethi Zghonda, que ja havia tocat amb ella en el programa Musical Exprés d’Àngel Casas l’any 1981; des de llavors Maria del Mar Bonet i Fethi Zghonda mantenen una amistat creativa que culmina amb la participació del grup tunisià en aquest disc. També l’acompanyen Lautaro Rosas i Javier Mas, i s’hi incorporen Jordi Rallo als tables indis i Steve de Swardt al baix elèctric, a més a més de Salvador Font a la bateria i d’Antoni Saigi. En el disc hi ha altres col·laboracions com la de Rafael Subirachs, que posa veu a «Ànima morta», i la de Gregorio Paniagua, que toca el violoncel i la viola de roda a «Dansa de la primavera». La majoria de les cançons del disc són poemes de Maria del Mar Bonet excepte dues, el romanço «El salt de la bella dona», escrit per Gabriel Janer Manila, i la cançó popular catalana «Ànima morta». La cançó «Dansa de la primavera» és lletra de Maria del Mar Bonet sobre una música antiga jueva adaptada per Gregorio Paniagua.

Moltes de les cançons d’Anells d’aigua com ara «Bir-demet yasemen», cançó armènia amb què Maria del Mar Bonet fa un poema sobre el desig, «Viure sense tu» o «Dansa de la primavera» passaran a ser clàssics en el seu repertori. Aquest és un disc on la font oriental que tant s’havia intuït en discs anteriors pren ara un gran protagonisme.

Posteriorment presenta l’àlbum al Palau de la Música Catalana el 26 de març, i el dia 28 del mateix mes, al Teatro Alcalà de Madrid. Fa una gira per Catalunya en què destaca el concert a les escales de la catedral de Girona al juny, o l’actuació també estival dins del Festival de Torroella de Montgrí.

Les nits a la plaça del Rei d’aquest any, 1985, també són escenari de la presentació del disc Anells d’aigua; ho fa acompanyada dels músics tunisians i el seu grup, amb Lautaro Rosas, Javier Mas, Jordi Rallo, Antoni Saigi, Salvador Font i Steve de Swardt. La nit del 6 de juliol, quan acaba el seu recital, ha de marxar corrents, custodiada per un cotxe de la policia municipal que l’ajuda a travessar la ciutat de Barcelona fins al camp del Barça: Lluís Llach hi està fent un concert multitudinari on l’ha convidada a cantar, juntament amb ell mateix i amb Marina Rossell, el «Cant de l’enyor».

FrankfurtBrussel·les o les Cluses són altres ciutats on la cantant fa recitals aquest any.

Entre el gener i el febrer del 1986 és convidada per l’artista brasiler Milton Nascimento a visitar el Brasil. Junts preparen un recital que volen fer arribar a l’Estat espanyol. El projecte es converteix en una gira de sis concerts per l’Estat, que comença al Poble Espanyol de Barcelona en el marc del Grec d’aquest any, i arriba a ciutats com AlcalàMadrid, SegòviaÀvilaPalència i Donostia.

Al mes de maig, dins del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, es programen dos concerts multitudinaris a tres veus. En el primer, que té lloc al Parc de la Mar de Palma, canten Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Marina Rossell davant d’unes 15.000 persones. El segon d’aquests concerts, que s’emet en directe per TV3, té lloc el dia 9 de maig a la plaça de la Sagrada Família de Barcelona, on es compten uns 60.000 assistents, i en què Ovidi Montllor ocupa el lloc de Marina Rossell.

Dins del Grec del 1986 Maria del Mar Bonet celebra els seus 10 anys a la plaça del Rei, i ho fa amb cançons d’Anells d’aigua i del que serà el seu proper disc, Gavines i dragons. «Des de Mallorca a l’Alguer», «La casa de l’amic» i «Carta a l’exili» s’escolten per primera vegada aquest estiu a l’emblemàtica plaça. El músics que l’acompanyen són Javier Mas, Jordi Rallo, Steve de Swardt, Antoni Saigi, Enric Esteve, Salvador Font, Víctor Ammann, Alex Villier i Danilo Cagmani.

El 10 de desembre del 1986 se celebra a Madrid la Festa dels 25 anys de la Nova Cançó, a la qual assisteixen Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Raimon.

Fotografies Plaça del Rei, 1985
_

Fotografies amb Milton Nascimento, 1986
_

Especial TVE Maria del Mar Bonet 1985
Realitzador: Sergi Schaaff
_

Cançó Cant de l'enyor
amb Lluís Llach i Marina Rossell,
Camp del Barça, el 6 de juliol del 1985
_

Anterior          Següent