Cavall de foc

Loading tracks...

Cavall de foc
Picap, 1999
_

Amb Cavall de foc Maria del Mar Bonet torna de nou, després de molts anys, a la cançó popular, en aquest cas de les Balears, Catalunya i el País Valencià. I ho fa d’una manera més lliure i musicalment més contemporània. Ella mateixa ho explica al concert de presentació del disc al Círculo de Bellas Artes de Madrid: «Després del disc homenatge als meus trenta anys de carrera tenia diversos projectes de disc, però finalment vaig optar per fer front a un repte que tenia pendent des de fa temps, i l’he encarat amb total llibertat i amb molta il·lusió. M’ho he passat molt i molt bé gravant aquest disc… Les cançons populars —i jo he escollit les que considero més tel·lúriques— sorgeixen d’una cova ancestral, de la veritable ànima del poble, i si tu les deixes córrer en llibertat en lloc de subjectar-les amb una cotilla, sorgeixen també així, com un gerro trobat per un arqueòleg, que posat damunt la taula sembla un últim model de disseny. En cap moment he volgut fer cançó popular, i molt menys a aquestes alçades de la partida, de forma ortodoxa. Simplement agafo les cançons que m’agraden molt i les vesteixo amb tot el que sé, amb tot el que porto a dins.»

La majoria de cançons són adaptacions de Maria del Mar Bonet, i els arranjaments musicals de Javier Mas o Feliu Gasull. Els músics que participen al disc, a més a més dels dos esmentats, són: Dimitri Psonis i Jordi Gaspar, amb les col·laboracions puntuals d’Isaac i Miguel Vigueras a les palmes, la Coral Cantiga, Olvido Lanza al violí, el grup Al Tall a la cançó «La ploma de la perdiu» i Shyam Sunder al bansuri a «Aqueixa ja és sa darrera».

La presentació del disc es va fer a la tanda de recitals de la plaça del Rei de l’estiu del 1998.

Els anys 1999, 2000 i 2001 són anys de forta projecció nacional i internacional. Fa gira del disc Cavall de foc per Catalunya, va a la Universitat de València i a diverses poblacions de l’Estat espanyol (Gijón, Múrcia, Almeria, Albacete, Saragossa, entre d’altres). D’Europa visita Grècia, Sardenya, l’Alguer, Marsella, Tunis, Montpeller, Bucarest, Xipre, Rotterdam, Istanbul, Atenes, Coïmbra, i el 29 de gener del 1999 va al festival Midem de Canes, França. El 18 de març del 2001 presenta el disc a Madrid dins del cicle Cultura a tres cantos i després al Teatre Municipal Mónaco d’Onda, a Castelló de la Plana; els dies 6,7 i 8 de juliol del 2000 actua al Tanz und Folkfest, a Rudolstadt, Alemanya. També presenta el disc a Montreal, Canadà. Al maig del 2001 fa gira pels Estats Units d’Amèrica: Providence, Filadèlfia i Chicago.

Al desembre del 1999 participa al Festival Mil·lenni al Palau de la Música Catalana amb Amancio Prada. L’any següent, el 17 de desembre del 2000, ho fa acompanyada de Maria Farantouri. D’aquestes dues col·laboracions sorgiran dos nous espectacles que anirà presentant arreu els anys següents. Amb Amancio Prada serà Por amar el arte i amb Maria Farantouri, l’espectacle Canten la Grècia de Theodorakis. Aquest darrer després del Festival Mil·lenni arribarà fins al recent estrenat Auditori de Barcelona, i posteriorment al Festival de la Médina, a Tunis. L’any anterior l’havien presentat a París i a Munic.

Des del 1999 fins a mitjan 2001 combina tres espectacles diferents: Cavall de foc, Dòmino, presentat a la plaça del Rei l’any 2000, i Canten la Grècia de Theodorakis, al costat de la cantant grega, amb qui al juliol del 2001 canta al Festival de Córdoba i al Festival Castillo de Alcañiz.

El novembre del 1999 participa en l’homenatge a Teresa Rebull. El juliol del 2000 intervé a la Festa per la Pau que se celebra a Barcelona.

Presentació del disc Cavall de foc
a l'Auditori de Barcelona, el 30 de març del 1999. Fotografies de Pau Giralt-Miracle
_

Documentació gràfica
_

Videoclip Com un mirall
Direcció: Rosa Vergés, 1999
_

Programa Autògrafs
TV Catalunya, 1999
_

Anterior          Següent

Comprar CD Cavall de foc a