Loading tracks...

Maria del Mar Bonet
Ariola, 1974
_

El 20 de desembre del 1972, com s’ha dit, el pintor Joan Miró assisteix a un concert de Maria del Mar Bonet a Palma on interpreta poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, a qui Joan Miró admirava. En conèixer les diferències que la cantant té amb la seva discogràfica li ofereix, si això la pot alliberar del contracte amb l’editora, fer-li la portada del disc següent i ajudar-la a seguir el camí professional que ella desitja. Al març del 1973 trenca, doncs, definitivament amb Bocaccio Records i Alain Milhaud. Comença una nova etapa a la discogràfica Ariola i es posa a treballar en aquest nou disc, que la crítica defineix com essencialment mallorquí. És així com l’any 1974 es publica l’àlbum amb portada de Joan Miró i presentació de Salvador Espriu, amic íntim del poeta mallorquí. En aquesta presentació Espriu escriu: «La intel·ligent, la civilitzada manera de dir i cantar de Maria del Mar Bonet s’imposarà de seguida, un cop més, a l’atenció de tots els qui escoltin aquest disc. Amb les cançons que l’integren, la gran artista ateny —ho gosaria afirmar— una definitiva maduresa, el cim al qual l’ha conduïda, pels complexos camins de la seva sensibilitat, un molt conscient i disciplinat esforç.»

El disc inclou cinc poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, un de Joan Alcover, un de Joan Vergés i dues cançons de creació pròpia, «Vigila el mar» i «Jo viatjava amb tu». L’enregistrament es fa a Normandia (França), als estudis Fremontel, amb arranjaments novament a càrrec de Jacques Denjean, i editat per Ariola i la galeria d’art mallorquina Sala Pelaires. La música de la majoria de les cançons és de Maria del Mar Bonet amb col·laboració d’Hilario Camacho.

El 14 d’abril presenta el nou disc a l’Auditorium de Palma amb un nou grup musical: Albert Moraleda al contrabaix i piano, Josep Maria Bardagí a les guitarres, R. Oliva a la bateria i Josep Maria Brotons a la flauta. Posteriorment fa la presentació del disc del 19 al 23 d’abril a la sala Zeleste de Barcelona; del 25 al 28 d’abril, al Teatre Quart de València i el 5 de juny actua per primera vegada al Teatro Español de Madrid amb un èxit rotund.

Abans ha cantat a París i al programa de ràdio francès Musicorama, que representa l’avantsala de l’Olympia. Viatja a Portugal i participa en el Festival Canto Livre que se celebra després de la Revolució dels Clavells, que tingué lloc al mes d’abril en aquest país. Estrena la cançó «Abril» dedicada al seu amic i cantant portuguès José Afonso.

Participa en programes televisius de Portugal i Suïssa i grava el programa A su aire de TVE al Palau Vivot de Palma, presentat pel seu amic Joan Manresa.

Al novembre d’aquest any la policia franquista la deté abans d’embarcar-se cap a Palma. El motiu: troben un arxiu de premsa clandestina en una casa de lloguer que anava a nom seu, però on feia poc temps que ja no vivia. La deixen en llibertat al cap de 24 hores.

Aquest disc es reedita en format Cd per l’editora Picap l’any 1997.

Fotografies amb Joan Miró i Salvador Espriu
1974 (Toni Catany)
_

Fotografies 1973 - 1974
(Pilar Aymerich i Damià Huguet)
_

Documentació gràfica
_

Cançó Abril, a l'Hospitalet del Llobregat, 1974
_

Anterior          Següent

Comprar CD Maria del Mar Bonet (1974) a