Loading tracks...

A l'Olympia
Ariola, 1975
_

El 16 d’abril del 1975 canta al Palau de la Música Catalana —no ho havia fet des del 1971—, on estrena a Catalunya la cançó «Abril», dedicada al cantautor i amic portuguès José Afonso, en clara referència als canvis polítics que havien succeït al país veí. El públic interpreta aquesta cançó com un cant d’esperança en uns moments en què s’intueix la fi del règim franquista.

Una setmana més tard, el 27 d’abril, actua a l’Olympia de París en un concert matinal compartit amb Ovidi Montllor i Toti Soler. Aquest concert s’enregistra en directe i donarà lloc al següent llarga durada, que sortirà a la venda al novembre d’aquest any, A l’Olympia. En aquest concert hi assisteix el poeta valencià Vicent Andrés Estellés, que en acabar s’acosta a saludar els dos cantants i regala a Maria del Mar Bonet un llibre seu on hi ha uns poemes breus que donaran lloc a la cançó «Les illes» del disc següent.

De les cançons que formen l’àlbum, cinc són de creació pròpia: «Cançó de bressol», «Abril», «No sé com acabarà», «Aigo» i «Me n’aniré de casa»; quatre, populars mallorquines; dues, sobre poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, i una, «Romanço», de Miquel Martí i Pol, que en algun moment li fou censurada. Els músics que l’acompanyen són els germans Moraleda, Albert al contrabaix i flauta i Jordi al piano i fagot, Josep M. Bardagí a la guitarra, Josep M. Brotons a la flauta i Nilton a la percussió.

El 3 de juliol del 1975 Maria del Mar Bonet fa el primer recital a la plaça del Rei de Barcelona, indret que ella mateixa proposa a l’Ajuntament atès que el considera idoni tant per la seva acústica com per l’ambientació que ofereix, i que fins llavors només havia acollit puntualment, als estius, la banda municipal de la ciutat. Ho fa acompanyada de Josep M. Bardagí a la guitarra i d’Albert Moraleda al contrabaix, flauta i percussions. Aquest primer any de la plaça del Rei s’inclou dins el que anomenaren Serenates al Barri Gòtic. Representa l’inici d’una sèrie de tandes de recitals que oferirà els estius a Barcelona i que el públic barceloní viu com un retrobament anual amb la cantant; al llarg de la seva carrera arriba a ocupar la plaça els estius, de forma intermitent, més de vint anys.

Les Sis Hores de Cançó de Canet, on participa al juliol, són especialment rellevants ja que hi assisteixen més de 30.000 persones. Representa una renovació del món de la cançó en català en un moment en què és qüestionada, i resulta una clara demostració que la música en català encara interessa i molt. En aquesta ocasió Maria del Mar Bonet hi participa posant veu a l’Orquestra Mirasol, en una col·laboració memorable.

Al novembre viatja a Mèxic, a Guatemala i a Veneçuela; a aquest darrer país hi va amb Lluís Llach, convidats en motiu dels Jocs Florals a l’exili que s’organitzen a Caracas.

Fotografies a París de Toni Catany, 1975
_

Fotografies dels anys
1975 - 1976
_

Documentació gràfica

_

Anterior          Següent