Loading tracks...

Raixa
Worldmuxxic, 2001
_

El disc Raixa va ser enregistrat en directe les nits del 25 al 29 de juliol del 2001 dins del marc de la celebració dels 25 anys, gairebé ininterromputs, de concerts de Maria del Mar Bonet a la plaça del Rei. Raixa vol ser també una dedicatòria i una defensa d’un jardí mallorquí antic que es veu amenaçat en aquests moments. Com ella mateixa diu: «Totes les cançons han estat seleccionades perquè tenen un sentit de contemplació sobre un jardí, com el que duim a dintre.» Maria del Mar Bonet s’acompanya de l’Ars Ensemble que dirigeix Joan Valent, a més a més dels seus músics habituals Javier Mas, Dimitri Psonis i Feliu Gasull. La direcció escènica va a càrrec de Rosa Vergés.

Raixa representa l’espectacle de més projecció internacional fins al moment. El canvi de discogràfica, Worldmuxxic de Madrid, que li garanteix una bona gravació en directe del disc. Tanmateix la nova discogràfica es veu obligada a tancar a mitja promoció del disc. Això comporta que es comprin les llicències i ho impulsin ells mateixos: el 2001 canta a Sibiu (Romania), Torí (Itàlia) i Filadèlfia (EUA); l’any 2002 a Istanbul (Turquia), AtenesLondres i Besiers (França); l’any 2003 fa gira pels Estats Units d’Amèrica (Nova York, Filadèlfia, Chicago, Indianapolis, Purchase, Los Angeles), pel Canadà (L’Assomption, Montreal, Le Bourse Rideau, Toronto, Beloeil), per Itàlia (Nàpols, Bolonya, Scandiano, Castelnovo ne’ Monti, San Remo) i per Holanda (Nimega, Amsterdam, Utrecht). A més a més, el mateix any actua a Tòquio (Japó), Moscou (Rússia), Damasc (Síria), Naxos (Grècia), Andorra i Còrsega.

No s’ha d’oblidar que Raixa també es presenta a Mallorca, als jardins de Raixa que donen títol al disc. Fa gira pels Països Catalans (Festival de Torroella de Montgrí, Mercat de Música Viva de Vic, Palau de la Música Catalana de Barcelona, Alacant, Sagunt, València, Cotlliure, Mallorca, entre d’altres) i per l’Estat espanyol (Lugo, Madrid, Tudela, Vitòria, Getafe, Granada, Sant Sebastià, Pontevedra, Chiclana, entre d’altres).

Amb aquesta intensa agenda Maria del Mar Bonet encara té temps de fer diverses col·laboracions i de tenir en cartera diversos espectacles en marxa.

L’any 2002 estrenen l’espectacle literari juntament amb Biel Mesquida i Joan Manresa Tocats de lletra a Felanitx, Mallorca. Al maig actua amb George Moustaki per celebrar el Dia d’Europa a l’Auditorium de Palma; al juny, al festival Medfest; al setembre, a Llíria amb Lluís Llach; a l’octubre, a Manresa amb Kepa Junquera. L’any 2003 participa a les celebracions de l’Any Verdaguer a Folgueroles; el Teatre Nacional de Catalunya la contracta i hi presenta un nou espectacle, Caloma, entre el 27 i el 30 de març d’aquest any, també amb direcció escènica de Rosa Vergés.

Amb Raixa rep els premis següents:

Premis de la música (2002) al millor àlbum de música tradicional folk i al millor àlbum en català; el Premi ARC (2003) i el prestigiós Premi Tenco per operatore culturale de San Remo (2003) juntament amb Jane Birkin i Patti Smith.

L’any 2009 el disc Raixa es reedita amb Harmonia Mundi/World Village en un format pensat per a l’àmbit internacional.

Fotografies de Raixa, Juan Miguel Morales
_

Documentació gràfica
_

Concert Raixa al Palau de la Música Catalana
18 de gener 2002
_