Loading tracks...

Terra Secreta
Picap, 2007
_

El juliol del 2006 es presenta el disc Terra secreta a la plaça del Rei de Barcelona. Pocs dies abans se li ha concedit la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.

Aquest disc és un recull de cançons poc conegudes d’amics com Joan Manuel Serrat, de qui escull «Cançó d’amor petit» i «La rosa de l’adéu»; de Guillem d’Efak tria «Blues en sol» i «Tant com te cerc»; de Joan Bibiloni, «Mai donis per finit» sobre un poema de Miquel Àngel Riera i «Epitalami» sobre un poema de mossèn Antoni M. Alcover; d’Ovidi Montllor, «Dos anònims»; «Un exèrcit» de Jordi Guardans; «Salònica» de Gabriel Sopeña; i «La dansa de l’amor» de Toti Soler a partir d’un poema del rei Dionís I de Portugal. Hi afegeix una adaptació al català d’una cançó de la cantant grega Haris Alexiou: «Per una cançó». Javier Mas i Jay Ansill posen música al poema «The Secret Land» de Robert Graves, que la seva filla, Lucia Graves, tradueix al català i que inicia i dóna títol al disc.

En la presentació del disc Lucia Graves escriu:

«En el poema “The Secret Land” (“El país secret”), escrit l’any 1960, Robert Graves ens parla d’un lloc imaginari i secret al qual la dona viatja des d’aquest “pàl·lid món extern”; un reialme que ella governa amb els seus poders intuïtius i màgics.

»Quan Maria del mar canta aquest poema ens obre la porta al seu propi “país secret”, a la seva terra secreta, personalitzant les imatges i els símbols mitològics de Graves amb una veu sensible i poderosa. Aquesta mateixa veu ens transporta de l’universal i mitològic al particular, això és, a la terra mallorquina de la qual sorgeix i que durant mig segle va ser la llar del poeta britànic. Graves va escollir viure en un poble de la serra de Tramuntana, atret per la presència d’una natura agresta i formosa. Com tots sabem, Maria del Mar Bonet també s’ha inspirat i continua inspirant-se en les seves arrels mallorquines, identificant-se amb la seva illa, obrint-se a través d’ella a la resta del Mediterrani i al món sencer.

»Amb la seva interpretació de “The Secret Land” la cantant mallorquina ret homenatge a un mallorquí d’adopció, a un veïnat. Al mateix temps, a través del poema, ens invita a descobrir un paratge recòndit i femení, la “Terra secreta” dins la qual ella guarda com un tresor els poemes que formen aquesta recopilació.»

En paraules de Maria del Mar Bonet aquestes «són cançons que tenia al meu costat des de fa temps. M’ha vingut de gust ajuntar-les en aquest disc, en què hi ha una certa unitat pel clima d’intimitat que desprenen.»

La gira de Terra secreta comença l’any 2006, tot i que el disc surt al setembre del 2007, i durarà fins a l’any 2010, combinant-la amb altres espectacles que té en marxa aquests anys.

L’any 2007 arriba amb Terra secreta a diferents llocs dels Països Catalans (Palafrugell, Badalona, Sabadell, Prada, Igualada, Lleida, Castelló, Elx, el Campello, Palma) i de l’Estat espanyol (Oviedo, Jaén);  fa gira amb Manel Camp; celebra els seus 40 anys de carrera amb l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música en el festival Únicas; i es gestarà l’embrió del proper disc, Bellver; continua la gira d’Amic, amat  (Festival WOMAD Cáceres, Guadalajara, Lugo, Viladecans) i presenta l’espectacle Els treballs i els dies amb Miguel Poveda al Festival Grec de Barcelona, al Metropolitan de Nova York i a Frankfurt.

Els anys 2008, 2009 i 2010 poden descriure’s d’una manera semblant a l’anterior: té diversos espectacles en marxa, amb Manel Camp, Miguel Poveda, orquestres simfòniques i encara Amic, amat. Amb Terra secreta recorre moltes ciutats de Catalunya, el País Valencià i les Illes (Alella, Santa Perpètua de Mogoda, la Granadella, Terrassa, Barcelona, Porreres, Banyoles, Cadaqués, Lleida, Sant Cugat del Vallès, Granollers, PicassentCanet d’en BerenguerPalma, Manacor) i de l’Estat espanyol (Gijon, Valladolid, Jerez de la Frontera, Saragossa, Pontevedra, Vigo, Madrid). El 17 de juliol del 2009 participa en el concert Visions de la Mediterrània al Festival Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, al costat de Savina Yannatou, Gino Paoli, Franca Masu, Noa i Joan Manuel Serrat.

El 17 de gener del 2009 Maria del Mar Bonet és l’encarregada de fer el pregó de les Festes de Sant Sebastià de Palma, on rememora la ciutat de la seva infància. El 28 d’octubre del 2009 li donen el títol de Doctora Honoris Causa per la Universitat de Lleida.

Documentació gràfica
_

Publicació del llibre Veu de mar, història biogràfica d'Emilio Garrido
_

La música contada
Parts 1 i 2
_

Anterior          Següent

Comprar CD Terra Secreta a