Alenar

Loading tracks...

Alenar
Ariola, 1977
_

L’àlbum Alenar s’enregistra a l’octubre del 1977 als estudis d’Albert Moraleda, amb arranjaments de Lautaro Rosas, que a partir d’ara, i durant anys, serà el guitarrista que l’acompanyarà. Els altres músics que participen en el disc són: Víctor Ammann, Albert Moraleda, Joan Lluís Moraleda, Ignasi Alcover, Enric Herrera, Salvador Font i Jaume Cortadellas.

En aquest disc recupera la cançó «Què volen aquesta gent?», que havia estat censurada des del 1968. També s’hi troben poemes de Vicent Andrés Estellés, amb dues estrofes de Maria del Mar Bonet acompanyant els versos del poeta valencià; una de Pau Riba, «Es fa llarg, es fa llarg esperar»; una cançó que representa un manifest a favor de les dones sobre un poema de la poeta sueca Edith Södergran, «Nosaltres les dones»; dues cançons de dos poetes catalans, Joan Vinyoli i Francesc Parcerisas, «Vares venir fins on jo dormia» i «Orat caçador»; i quatre cançons de creació pròpia: «Eivissa», «Temps de calabruix», «Alenar», amb una estrofa dedicada a la ciutat de València, i «Petita estança», dedicada al fotògraf i amic Toni Catany, que és l’autor de la fotografia de la portada del disc, amb disseny de Francesc Gitard, la qual serà recordada com una de les més destacades d’aquell moment. El guitarrista flamenc Paco Cepero col·labora en la cançó «Alenar». Sobre aquesta la cançó explica ella mateixa en una entrevista d’Arcadi Espada: «Yo empecé escribiendo poemas en estrofas de cuatro versos y ahora he vuelto a mis raíces. “Alenar” está hecha así, aunque las estrofas no tengan ninguna ligazón entre ellas. […] Surge después de haber leído bastante poesía popular mallorquina […] Solamente utilizo de ella la parte técnica, la construcción.»

Durant aquest any, 1977, ofereix recitals a Itàlia i Polònia; en aquest darrer país grava un programa per a la televisió polonesa de la mà de Fabià Puigserver i Lluís Pasqual i on també intervenen Lluís Llach i Rafael Subirachs. Fa la presentació del disc al Teatre Lliure de Barcelona, al Teatro Alcalà de Madrid i a València. I apareix al programa Yo Canto de TVE.

Els recitals del 19, 20 i 21 de desembre previstos a l’Auditorium de Palma són suspesos per la cantant en protesta per la detenció d’Albert Boadella de la companyia Els Joglars per l’estrena de l’obra La Torna.

L’any 1978 és també molt intens en recitals. Cal remarcar-ne alguns com al gener al Teatro Bellas Artes de Madrid, on ofereix una tanda de recitals del dia 10 al 15 d’aquest mes; posteriorment, al Teatre Lliure de Barcelona durant dues setmanes; al març, al Teatre Quart de València també durant quinze dies; a l’abril, al festival Le Printemps de Bourges, a França; un altre cop a les Sis Hores de Cançó de Canet; en el marc de les Setmanes Catalanes a Berlín; a la presó de dones de Barcelona, la Trinitat. Fa gira per l’Estat espanyolPortugal i Suècia. Al desembre, a Granada, fa un recital en homenatge al pintor Joan Miró. En tots aquests recitals l’acompanya Lautaro Rosas.

Fotografies de Toni Catany per la promoció del disc Alenar, 1977
_

Fotografies amb Lautaro Rosas i altres
anys 1977-1978
_

Fotografies 1977-1978
de Toni Catany
_

Programa Personatges
de Montserrat Roig, TV Catalunya
_