Cançons de Festa
Ariola, 1976
_
Escriu Maria del Mar Bonet en la introducció del disc Cançons de festa: «Començ, altra vegada, amb aquest disc, el meu treball sobre la música popular mallorquina. Voldria poder servir-la algun dia, tant com ella m’ha ajudat sempre a mi.»
Cançons de festa és un disc dedicat íntegrament a les cançons populars mallorquines, aquest cop romanços, glosses i cançons de picat, fonamentalment. S’acompanya de músics mallorquins experts en els instruments autòctons com la xeremia, amb Toni Artigues de s’Alqueria Blanca, el flabiol i el tambor, amb Miquel Aloy de Sencelles, o la ximbomba, amb Biel Majoral. Els arranjaments van a càrrec de Víctor Ammann, que davant la proposta que se li ofereix vol arribar a l’essencialitat dels temes i, en alguns casos, ubica l’enregistrament al camp mallorquí; Biel Majoral hi col·labora amb la seva interpretació i el seu coneixement; Toti Soler aporta el deix flamenc a la «Cançó de na Margalida». Les crítiques i opinions d’aquest disc denoten el reconeixement generalitzat que la cantant ha sabut marcar el seu camí amb coherència i rigor, amb llibertat de creació i, al mateix temps, se li reconeix la gran qualitat que té com a intèrpret.
Els recitals d’aquest any, 1976, els fa acompanyada per quatre dels músics que també intervenen en el disc: Gerard Bouvier als instruments de vent, Xavier Garcia a la guitarra, Manuel Joseph a la percussió i Martí Soler al llaüt. Entre els molts recitals que farà durant aquests anys cal destacar els següents: al febrer canta dins del Cicle de Música dels Països Catalans a la sala Zeleste de Barcelona; al Teatro Monumental de Madrid davant més de 2.700 persones, amb un gran èxit; al juliol al Teatre Grec de Barcelona; a les Sis Hores de Cançó de Canet, on el públic augmenta respecte a l’any anterior, amb 60.000 assistents; a Fontblanche (França), dins del Festival de Musique Méditerranée, fet que indica que Maria del Mar Bonet ja forma part de les veus destacades de la Mediterrània, tant per la qualitat de la seva veu i interpretació com pel repertori basat en la música popular de les Balears. És en aquest festival de Fontblanche, a Marsella, on coneix l’Ensemble de Musique Traditionnelle de Tunis, dirigit per Fethi Zghonda, amb el qual establirà una relació musical i personal que encara dura.
El disc Cançons de festa sortirà editat al desembre del 1976.