Cançons de la nostra mediterrània

Loading tracks...

Cançons de la nostra mediterrània
Ariola, 1982

Sota el títol Cançons de la nostra Mediterrània s’uneixen Maria del Mar Bonet i el grup valencià Al Tall, especialitzat en música tradicional del País Valencià. Interpreten cançons tradicionals de tot el domini lingüístic català: Catalunya, País Valencià i illes Balears, amb assessorament pel que fa a la pronunciació i la fonètica de la filòloga Aina Moll. Així, aquest disc s’ha d’entendre com una reafirmació de dues idees: la de mediterraneïtat i la de Països Catalans, en un moment sociopolític en què calia reivindicar aquest darrer concepte davant una transició espanyola que, a favor d’oblidar antics enfrontaments i tirar endavant una recent inaugurada democràcia, obvia les diferències nacionals i lingüístiques de l’Estat espanyol. Sobre la col·laboració amb Al Tall, Maria del Mar Bonet exposa en una entrevista al Diario de Valencia: «Nuestra manera de ver la música popular es creativa y no es cerrada. Nos recreamos en ella partiendo de la base musical, pero creando algo nuevo. Nos interesa partir de las raíces.»

Entre els recitals que el 1982 faran conjuntament Maria del Mar Bonet i Al Tall amb motiu d’aquest disc, cal destacar els del Teatre Escalante de València, als mesos de març i abril; el del 18 d’abril al Palau de la Música Catalana de Barcelona; o el del Teatro Español de Madrid a l’octubre.

L’any 1983 participa en el concert solidari a favor dels damnificats per les riuades del País Valencià i de Catalunya de l’any anterior. És un any dedicat a fer concerts per tot l’Estat espanyol, entre els quals cal destacar la gira per terres gallegues el juny d’aquest any.

El febrer del 1984 al Théâtre de la Ville de París es fan una sèrie de recitals de tres cantants femenines de diferents països de la conca mediterrània. Maria del Mar Bonet, amb el grup Al Tall, enceta aquesta tanda de recitals i ocupa el teatre parisenc durant una setmana. Després la segueixen Maria Farantouri, gran cantant grega, molt coneguda per les seves interpretacions de Mikis Theodorakis, i la cantant sarda Maria Carta. El 15 de març d’aquest any se li atorga el Grand Prix Internationale du Disque de l’Académie Charles Cros, entregat pel Ministre de Cultura francès de llavors, Jack Lang, al millor disc estranger publicat a França, disc recopilatori editat pel segell francès Avidis. Pot dir-se que aquest any, 1984, és l’any del reconeixement internacional de Maria del Mar Bonet com una de les veus més representatives de la música mediterrània. 

La idea de recitals entorn del concepte de mediterraneïtat es repetirà a Saragossa dins del festival internacional de música popular que se celebra al mes de maig, i a Palma, al setembre, sota el títol Veus de la Mediterrània. En aquestes ocasions les veus femenines mediterrànies que acompanyen Maria del Mar Bonet són Maria Carta i Angelique Ionatos. A l’octubre participa també en el 3r Festival di u Film di e Culture Mediterranie a la ciutat de Bastia, Còrsega.

Al novembre actua juntament amb els músics de les Joventuts Musicals de Tunis a Terrassa. El dia 8 del mateix mes li és atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Fotografies 1982
_

Documentació gràfica
_

Identitats TV Catalunya, 1984
Direcció: Josep Mª Espinàs
_

Anterior          Següent