Cançons de Menorca

Loading tracks...

Cançons de Menorca
Concèntric 1967
_

El 19 de desembre del 1966 Maria del Mar Bonet passa a formar part d’Els Setze Jutges com a jutgessa número catorze, en un acte al local L’Ovella Negra de Barcelona, durant la celebració del 5è aniversari del grup. Del 4 al 8 de juliol de l’any següent, 1967, presenta el seu primer senzill, Cançons de Menorca, editat per Concèntric, disc que representa l’inici de la seva carrera professional. Els músics que intervenen en l’enregistrament del disc Cançons de Menorca són Gracià Tarragó i Laura Almerich.

Maria del Mar Bonet entre els 11 i els 13 anys va formar part de la coral Stella Maris fundada i dirigida pel mestre Llorenç Galmés, músic menorquí i investigador del folklore musical de Menorca, que deixa una gran empremta en aquests primers anys de formació musical. Posteriorment rep classes de guitarra de Bartomeu Calatayud i de Juanito Coll.

Abans del 1967, però, ja ha cantat en petites intervencions a Mallorca. El 1964, acompanyant una conferència del seu pare, Joan Bonet, sobre la cançó francesa.

El seu germà, Joan Ramon Bonet, forma part d’Els Setze Jutges des de l’abril del 1965, i edita 3 discs entre els anys 1965 i 1967. És gràcies a la carrera que Joan Ramon Bonet inicia com a cantant i als seus amics de Barcelona, membres i fundadors d’Els Setze Jutges, que Maria del Mar Bonet s’introdueix en el món de la Nova Cançó. El 26 de juny de l’any 1965 és convidada a cantar amb Els Setze Jutges al I Festival de la Nova Cançó que se celebra a l’Hotel Jaume I de Palma, organitzat per les Juventudes Musicales dirigides per Pau Valls. Aquell dia Maria del Mar Bonet interpreta tres cançons menorquines. La seva intervenció agrada tant que se li demana de fer un recital en solitari amb aquelles cançons de l’illa germana que havia après a la coral. Així, el 4 de desembre del 1965, també a l’Hotel Jaume I i també organitzat per les Juventudes Musicales, Maria del Mar Bonet fa el seu primer recital en solitari.

Quan l’any 1966 es desplaça a Barcelona per continuar els seus estudis de ceràmica s’instal·la a casa de la família de Lluís Serrahima i Remei Margarit, uns dels fundadors d’Els Setze Jutges. En aquella època ja coneix els membres del grup també conegut com a Nova Cançó i sovint els acompanya als concerts com a representant de la cançó popular de les Illes fins que passa a formar part del grup el 19 de desembre.

Comença a treballar a la fàbrica de ceràmica de Jordi Aguadé, feina que combina amb els recitals que fa durant l’any. A principis del 1967 fa gira pels pobles de Mallorca juntament amb Joan Manuel Serrat i amb el seu germà Joan Ramon Bonet, que ja tenen alguns discs al mercat. El 5 de març actua al Teatre Romea de Barcelona juntament amb RaimonFrancesc Pi de la Serra i Guillermina Motta. Presenta el seu primer senzill Cançons de Menorca a la Cova del Drac en una tanda de recitals que es fa del 4 al 8 de juliol. Es tracta d’uns concerts organitzats per Concèntric on els tres últims membres d’Els Setze Jutges, Maria del Mar BonetLluís Llach i Rafael Subirachs, també coneguts com a Novíssima Cançó, presenten els seus primers discs. El primer lloc on se sent parlar d’aquest terme —de Novíssima Cançó— va ser, doncs, a la Cova del Drac, amb Josep Maria Espinàs com a mestre de cerimònies. L’11 d’octubre del mateix any, 1967, els tres darrers jutges, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Rafael Subirachs, fan un recital conjunt al Palau de la Música Catalana sota aquesta denominació —Novíssima Cançó—.

Amb el primer disc Maria del Mar Bonet és finalista en la categoria de Premi Revelació del Gran Premi del Disc Català.

Fotografies 1965 - 1967
(Toni Catany, Oriol Maspons i altres)
_

Documentació gràfica 1964 - 1967
_

Joan Ramon Bonet
_

La Novíssima Cançó
_