Exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

a Llucmajor, Mallorca

 

Avui s’inaugura l’exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, Mallorca, i podrà visitar-se fins el 28 de gener del 2018. Aquesta exposició s’emmarca dins la celebració dels 50 Anys d’Escenaris de Maria del Mar Bonet que durant aquest 2017 està portant a terme intensament.

Moltes de les fotogràfies que es poden veure en aquesta pàgina web són de Toni Catany, algunes d’àmbit professional i altres personals. La complicitat i confluència creadora dels dos amics es fa clarament palesa en aquesta exposició sota el comissariat de Toni Garau i Pep Dengra i amb els textos lúcids de Miquel Bezares, de la Fundació Toni Catany, agraint moltíssim a tots ells la seva tasca rigorosa i profunda, així com a l’Ajuntament de Llucmajor que ha ajudat a fer-la possible.

Si a l’Havana vos n’anau

no mireu cap havanera

pensau en s’amor primera

que dins Llucmajor deixau.

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany per Miquel Bezares

Quan, cap als anys seixanta, Toni Catany arribà a Barcelona, on s’establí per a iniciar-hi una extraordinària obra fotogràfica, esdevingué aviat un testimoni privilegiat de molts esdeveniments culturals, i de fets indubtablement històrics, els quals recollia amb la seva càmera i amb la seva mirada sempre lúcida. Entre aquests fets, l’inici d’una carrera artística també excepcional, la de Maria del Mar Bonet, amb qui, a més, el nostre fotògraf inicià una estreta relació d’amistat que, com succeeix sovint, havia de recórrer totes les colors de l’afecte, des del primer i incert amor al lligam intensament fraternal.

Existeix, a partir de l’establiment d’aquest vincle incondicional, una Maria del Mar Bonet que fou creada pels ulls de Toni Catany. Que existeix perquè aquest la mirà i li ensenyà a mirar-se. A veure’s, a si mateixa, amb els ulls de l’amic. Perquè, si sovint es diu, per fer avinent la fotogènia d’algú, que “la càmera l’estima”, en el cas de Bonet tenim la certesa que no era només l’aparell que sostenia a les mans el fotògraf, que l’estimava, sinó, i sobretot —per damunt de l’estricta bellesa d’ella i de la fidelitat mecànica de l’objectiu— que era l’amic mateix, qui hi posava tota l’amor. La seva mirada enamorada.

Ara que fa cinquanta anys que s’inicià la carrera musical de Maria del Mar Bonet, la Fundació Toni Catany, amb el patrocini de l’Ajuntament de Llucmajor, ha volgut sumar-se a la celebració d’aquest feliç aniversari amb l’organització d’aquesta mostra dedicada als dos amics i als seus bescanvis creatius. Ho devem a Catany i ho devem a Bonet.

 

Miquel Bezares

President de la Fundació Toni Catany