Amic, Amat

14th mayo 2023
Folgueroles
Església Santa Maria
Google Map

Entre els plats forts de de l’edició 2023 del festival literari, que serà del 12 de maig al 10 de juny a Folgueroles i Barcelona, hi ha el concert de Maria del Mar Bonet. Gairebé 20 anys després de la seva actuació a Folgueroles (20 de maig, 2005), Maria del Mar Bonet torna al poble natal del poeta per interpretar part del seu repertori més emblemàtic i els poemes musicats de Jacint Verdaguer, aplegats en el disc Amic, Amat, (Picap, 2004). Serà el diumenge 14 de maig a l’Església de Santa Maria de Folgueroles, a les 7 de la tarda, amb l’acompanyament del músic Borja Penalba, i en un únic concert, de caràcter íntim i acústic. Les entrades es podran adquirir, a partir del 26 d’abril, a través del web de la Casa Museu Verdaguer (Verdaguer.cat).

El concert és, per als organitzadors de la Festa Verdaguer, un reconeixement al treball i a la trajectòria de Maria del Mar Bonet i a la seva gran contribució a l’obra musicada de Verdaguer, el poeta més musicat d’Europa.

El disc Amic, Amat conté, entre altres, les tonades de treball i les adaptacions de Verdaguer de les Perles del Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull (L’Amor és mar desfeta, Digues Amic, Digué l’Amat a l’Aimador i Se nuaven). Amicamat és considerat el disc més místic de la cantant mallorquina i l’any de la seva publicació, el recentment desaparegut Ricard Torrents escrivia al llibret del disc Amic, amat:

                           «I ara la simpoesia de les perles lul·lianoverdaguerianes esdevé més complexa amb la veu de Maria del Mar Bonet. L’acció de la cantant no és un afegitó ni una adherència. Si Llull va fer més que “traduir” el Càntic de Salomó i si Verdaguer no es va limitar a “versificar” Llull, Maria del Mar Bonet ha fet molt més que musicar Verdaguer. Llull i Verdaguer actuen sobre la cantant i la cantant actua sobre els dos poetes per unir-se tots tres i crear una obra d’art nova, conjunta, més complexa i alhora més rica. Una obra polifònica en termes musicals, una obra polipoètica en termes literaris.»

 

La Festa Verdaguer, organitzada per la Fundació Jacint Verdaguer, l’Ajuntament de Folgueroles l’Associació Amics de Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), és un festival literari on la poesia, l’art, la recerca i la música tenen el seu pes més destacat. I aquest any la musicalitat de la llengua i la poesia musicada hi prendran especial rellevància de la mà de Maria del Mar Bonet.

Festa Verdaguer 2023-Concert Maria del Mar Bonet

Dia: diumenge 14 de maig.
Lloc: Església de Santa Maria de Folgueroles (aforament per a 200 persones)
Hora: 19h
Entrades a la venda a partir del 26 d’abril a través del web de la Casa Museu (verdaguer.cat)

Perles del Llibre Amic e Amat, un fragment del pròleg

            […]

                      Un capvespre dels últims de 1894 truquí a la porta de l’ermita de Miramar demanant acolliment, i sos pobres ermitans, de bon grat i amb una cara que traïa la bondat del seu cor, me’l donaren. Sobre la tauleta del senzill allotjament que m’oferiren, prop del plat de seca i virolada sopa mallorquina i de l’escudella mengívola de fonolls marins que em donaren per a sopar, hi havia, quines postres per a mi!, lo Llibre de l’Amic i l’Amat amanit amb uns comentaris castellans. A desgrat de la son que tenia, los llegí d’un cap a l’altre, i aquelles dialogacions i càntics que sabia mig de cor me feren una impressió tota nova, i en aquella soledat, en lo bell cor de la nit, davant la imatge de son il•luminat autor, que lluïa tan pobre com son hàbit en la paret, com a primer i principal ornament de la cambra, els trobí un nou sentit i una sabor mística superior a la de tots los llibres místics escrits per la mà de l’home. Aquella sentor regalada me tornà al paladar de la memòria tota la nit, i esperí la claror del dia mig despert i mig en somnis, assaborint, i no sé si diga remugant, aquells misteriosos conceptes sempre amb la creixenta fruïció. Fora dels llibres sagrats, jo no recordo haver llegida poesia mística més alta i que entràs més lluminós en la meva ànima. […]

Verdaguer, Jacint
«Pròleg» dins Perles del «Llibre d’amic e Amat». TO IV.
Barcelona, 2006. Proa. p. 391-395