Més de 40.000 persones han visitat l’exposició

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

al Palau Robert de Barcelona

 

Més de 40.000 persones han vist l’exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany que es va inaugurar al Palau Robert de Barcelona el 18 de juliol i va finalitzar el 17 de novembre de 2019. Tot un èxit per aquesta exposició que s’emmarcava dins els actes de cloenda de la celebració dels 50 Anys d’Escenaris de Maria del Mar Bonet.

Exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

a Llucmajor, Mallorca

 

El passat 28 de setembre del 2017 s’inaugurà l’exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, Mallorca, i es va poder visitar fins el 28 de gener del 2018. Aquesta exposició s’emmarcà dins la celebració dels 50 Anys d’Escenaris de Maria del Mar Bonet.

Aquesta exposició s’ha dut a terme sota el comissariat de Toni Garau i Pep Dengra i amb textos de Miquel Bezares, de la Fundació Toni Catany, agraint moltíssim a tots ells la seva tasca rigorosa i profunda, així com a l’Ajuntament de Llucmajor que ha ajudat a fer-la possible.

Si a l’Havana vos n’anau

no mireu cap havanera

pensau en s’amor primera

que dins Llucmajor deixau.

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany per Miquel Bezares

Quan, cap als anys seixanta, Toni Catany arribà a Barcelona, on s’establí per a iniciar-hi una extraordinària obra fotogràfica, esdevingué aviat un testimoni privilegiat de molts esdeveniments culturals, i de fets indubtablement històrics, els quals recollia amb la seva càmera i amb la seva mirada sempre lúcida. Entre aquests fets, l’inici d’una carrera artística també excepcional, la de Maria del Mar Bonet, amb qui, a més, el nostre fotògraf inicià una estreta relació d’amistat que, com succeeix sovint, havia de recórrer totes les colors de l’afecte, des del primer i incert amor al lligam intensament fraternal.

Existeix, a partir de l’establiment d’aquest vincle incondicional, una Maria del Mar Bonet que fou creada pels ulls de Toni Catany. Que existeix perquè aquest la mirà i li ensenyà a mirar-se. A veure’s, a si mateixa, amb els ulls de l’amic. Perquè, si sovint es diu, per fer avinent la fotogènia d’algú, que “la càmera l’estima”, en el cas de Bonet tenim la certesa que no era només l’aparell que sostenia a les mans el fotògraf, que l’estimava, sinó, i sobretot —per damunt de l’estricta bellesa d’ella i de la fidelitat mecànica de l’objectiu— que era l’amic mateix, qui hi posava tota l’amor. La seva mirada enamorada.

Ara que fa cinquanta anys que s’inicià la carrera musical de Maria del Mar Bonet, la Fundació Toni Catany, amb el patrocini de l’Ajuntament de Llucmajor, ha volgut sumar-se a la celebració d’aquest feliç aniversari amb l’organització d’aquesta mostra dedicada als dos amics i als seus bescanvis creatius. Ho devem a Catany i ho devem a Bonet.

 

Miquel Bezares

President de la Fundació Toni Catany

Visita virtual a l’exposició

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

 

La complicitat i confluència creadora dels dos amics es fa clarament palesa en aquesta exposició sota el comissariat de Toni Garau i Pep Dengra i amb els textos de Miquel Bezares, de la Fundació Toni Catany, agraint moltíssim a tots ells la seva tasca rigorosa i profunda.

 Imatges durant l’acte d’inauguració de l’exposició el passat 18 de juliol del 2019

al Palau Robert de Barcelona (Fotografies de Juan Miguel Morales)

Reculls de premsa sobre l’exposició

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

Maria del Mar Bonet, als ulls de l’amic reportatge de TV3 del 7 d’octubre del 2017

IB3 Notícies reportatge d’ Àlex Àvila del 17 de juliol de 2019

Noves que jo no esperava article de Julià Guillamon publicat a La Vanguardia el 3 d’octubre del 2019

Una mirada enamorada article de Josep Maria Cortina publicat a El Núvol el 24 d’agost del 2019

Les mirades d’una amistat entre Maria del Mar Bonet i Toni Catany

article de Jordi Garrigós publicat al Diari Ara el 17 de juliol del 2019

Bonet, als ulls de l’amic article de Guillem Vidal publicat al Diari El Punt Avui el 18 de juliol del 2019

La carrera de Maria del Mar Bonet a través de las fotografías de Toni Catany

article de Eduardo de Vicente publicat al El Periódico el 23 de juliol del 2019