Loading tracks...

Què volen aquesta gent?
Concèntric, 1968
_

El 28 de gener del 1968 Maria del Mar Bonet presenta el seu segon senzill, Què volen aquest gent?, a la Cova del Drac de Barcelona, també editat per Concèntric.

De les quatre cançons del disc tres són d’autoria pròpia, tant la lletra com la música, en què segueix l’estructura i la temàtica de les cançons populars.

L’altra cançó, «Què volen aquesta gent?», que dóna títol al disc, amb lletra de Lluís Serrahima i música de Maria del Mar Bonet, es converteix en un referent de la lluita antifranquista i ben aviat serà censurada pel règim fins a l’any 1977. La lletra fa referència a una notícia apareguda al diari sobre la mort d’un estudiant a Madrid quan la policia franquista va a detenir-lo a casa seva. Maria del Mar proposa a Lluís Serrahima que l’escrigui en forma de romanço, a l’estil de la cançó «La presó de Lleida». En una entrevista de Manuel Vázquez Montalbán per al llibre Antología de la Nova Cançó catalana (Ediciones de Cultura Popular, 1968) la cantant parla de la cançó protesta en aquests termes: «Hoy, entre nosotros, hay una absurda tendencia a prevalorar una canción por todo lo que dice o no dice políticamente. […] Se está creando un clima protector de cualquier letra, sea buena o mala, por el hecho de ser política. Y yo no, no estoy de acuerdo […] hay canciones malas y canciones buenas.»

Durant l’any fa nombrosos recitals tant per Catalunya com per l’Estat espanyol.

El 28 de febrer el seu pare, Joan Bonet, fa una conferència al Círculo Mallorquín de Palma on els seus dos fills, Maria del Mar i Joan Ramon, fan un recital després de la seva intervenció.

Al març surt el senzill al mercat i actua a la Universitat de Salamanca juntament amb Marià Alberó, on té un gran èxit.

Paral·lelament a les actuacions que fa com a membre d’Els Setze Jutges també col·labora amb el Grup de Folk, amb qui pren contacte de la mà de Pau Riba, i participa en el Festival Folk que se celebra al Parc de la Ciutadella de Barcelona al maig d’aquest any, 1968. 

A l’agost participa en el II Festival de la Cançó Catalana al Castell de Bellver, a Mallorca, juntament amb el seu germà Joan Ramon Bonet, Gerard MatesToni MorenoRafael SubirachsLluís Llach i Guillermina Motta.

El 29 d’octubre s’estrena l’obra de teatre Vent de garbí i una mica de por de Maria Aurèlia Capmany, amb la Nova Companyia de Barcelona, dirigida per Ventura Pons: és una de les seves poques incursions en el món del teatre però li resulta una molt bona experiència.

També cal destacar la seva participació en el Festival de la Nova Cançó que se celebra al desembre al Teatre Romea de Barcelona.

Fotografies de Toni Catany, 1967
_

Documentació gràfica
_

Anterior          Següent