El·las

Loading tracks...

El·las
Picap, 1993
_

L’estiu del 1992 es presenta a la plaça del Rei de Barcelona l’espectacle La Grècia de Theodorakis amb motiu de rememorar les originàries olimpíades gregues dins l’any en què Barcelona és seu de les contemporànies. L’espectacle és l’origen del disc El·las, que està dedicat exclusivament a cançons del músic grec Mikis Theodorakis. Les adaptacions de les lletres van a càrrec, gairebé totes, del poeta valencià Albert Garcia en col·laboració amb Maria del Mar Bonet. La cantant explica en moltes ocasions que des dels seus principis professionals escoltava Theodorakis i desitjava cantar-lo. És l’any 1992, doncs, quan aquest desig es veu realitzat. El compositor grec assisteix a totes les representacions que fa a la plaça del Rei i explica a Maria del Mar Bonet el que li semblen les adaptacions que Albert Garcia ha fet de les seves cançons: «A mi m’han traduït molt a tot el món, m’han traduït a Suècia, a Alemanya, a Itàlia, però sembla que llancin vidres en terra quan canten les meves cançons, perquè no encaixen, en canvi tu sembla que cantis en grec, res no hi sobra.»

Al llarg del 1992, Maria del Mar Bonet combina l’espectacle La Grècia de Theodorakis amb el d’Adesiara, que commemora dues dècades professionals, i fa gira per Catalunya i l’Estat espanyol amb un espectacle o l’altre. Aquest any també realitza altres concerts destacables: al juny participa en el Festival de Bonneuil de França juntament amb Quico Pi de la Serra; al juliol torna a l’Auditori de Tarragona; a l’agost forma part del Festival Trobadors i Joglars a Granollers —juntament amb George Moustaki, Paco Ibáñez i Rafael Alberti—, que acull més de 3.000 persones; també a l’agost, a Peralada, dóna veu al concert compost per Feliu Gasull Cant de benvinguda, sobre poemes de Joan Vinyoli; el 5 de setembre ofereix el concert, que tindrà una rèplica més endavant al País Valencià, Mallorca es presenta, a la plaça de la catedral de Barcelona davant de més de 15.000 persones, juntament amb la Coral Universitat de les Illes Balears i amb Lluís Llach com a convidat especial. Als mesos d’octubre i novembre fa gira per Castella-la Manxa amb l’espectacle sobre Theodorakis, i passa per ciutats com León —on per primera vegada canta al Teatro Emperador—, Albacete i Guadalajara. Al juny va a Granada, i al novembre i al desembre, a Tòquio, canta en directe amb Nacho Duato en la coreografia Arenal.

El 23 de novembre del 1992 rep el Premi Nacional de la Música de la Generalitat de Catalunya.

L’any 1993 publica el disc El·las. Els músics que l’acompanyen són Javier Mas, Feliu Gasull, Dimitri Psonis, Carles Cases, Santiago Santa Salas, Horacio Fumero i Jaume Cortadellas, i els arranjaments van a càrrec de Christhian Boissel, col·laborador habitual de Mikis Theodorakis.

Al gener canta La Grècia de TheodorakisPalma, després fa gira per Bèlgica, Alemanya i els Països Baixos acompanyada de Feliu Gasull i Javier Mas. Al març, a Múrcia; al maig, de nou a Palma. Presenta l’àlbum El·las a l’Espai de Barcelona entre els dies 5 i 9 de maig.

Durant aquest any participa en dos concerts solidaris: a Lleida a favor del poble de Somàlia i al Palau Sant Jordi de Barcelona, al costat de Lluís Llach, en solidaritat amb Bòsnia. El 30 de juny ofereixen el concert Mallorca es presenta a València davant de 5.000 persones, amb Ovidi Montllor i Toti Soler com a convidats. A l’agost col·labora en la celebració dels 15 anys de la Universitat de les Illes Balears.

Al juliol presenta el nou espectacle Viatgera de nits a la plaça del Rei de Barcelona, que representa un viatge musical per la Mediterrània; algunes de les cançons ja les hi havia cantat l’any anterior, les gregues, i ara amplia el ventall fins a Itàlia, Còrsega, Sardenya, Mallorca, Tunísia, el País Valencià i Catalunya.

Fotografies amb Mikis Theodorakis
(Toni Catany)
_

Documentació gràfica
_

Anterior          Següent